Top 10 of Hungary - Borvidékek - Wine Regions

 



A borkóstolás sokkal inkább művészet, egy rituálé, mint sem csak egy egyszerű ital fogyasztási időtöltés. Egy összetett, több érzékszervünket egyszerre kényeztető élmény, amely egyben kulturális és társadalmi értékeket is közvetít. A bor nem csupán egy szeszesital, hanem egy kulináris kapocs a borvidék, a borász, a pince és a borkóstoló között.

A különböző szőlőfajták és a termőhely egyedi adottságai teszik a bort azzá, ami. Minden palackban megjelenik az adott vidék történelmének és karakterének egy szelete. A borkóstolás egy igazi élményutazás az érzékek birodalmába. A látvány, az illat, az íz, az illat és még a palack és a pohár tapintása is mind-mind részei ennek az élménynek. Egy jó bor kiválasztása és elfogyasztása egyfajta szertartás, amely összehozza az embereket, lehetővé téve számukra, hogy megosszák a pillanatot. Az egyes borok egyedi karakterét és stílusát a borász kreativitása határozza meg, és mindez hozzájárul a borok sokféleségéhez. Élvezd a borkóstolás minden pillanatát, engedd, hogy a pohárban rejlő történetek és érzések egyvelege elvarázsoljon!

  1. Tokaji borvidék

XV. Lajos francia király a következőt jegyezte meg szeretőjének, Madame de Pompadurnak, amikor átnyújtott neki egy pohár Tokaji aszút: „Ez a királyok bora és a borok királya”. 

Tokaj Magyarország történelmileg legismertebb borvidéke. A Zempléni-hegység lábánál és a Bodrog folyó völgyében található dűnéken termesztik a tokaji borokat adó szőlőt, amely világszerte elismert kivételes minőségű és egyedülállóan édes Tokaji Aszújáról. Az ország legmagasabb alkohol-, cukor- és savtartalmú borai születnek Tokaj-Hegyalján. A borok készítésében a szőlőszemeket a szőlőtőkéről lecsípik, majd a kiválogatott, nedvességtartalmuk nagy részét már elveszett szemekből készítik az "aszút". Ez a folyamat egyedi karaktert és páratlan édes zamatot kölcsönöz ennek a bornak. A tokaji borvidék 2002-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára. Ezen a területen a szőlőtermesztés és borászat hagyománya több száz évre nyúlik vissza, a vidék kulturális és történelmi gazdagságának szerves része. Tokaj-Hegyalja területén 1737-ben hozták létre azt a szőlőművelési rendszert, ahol a szőlőtőkéket úgy telepítették, hogy a növények közel egyenletes távolságban helyezkedjenek el egymástól. A tokaji borok kiváló minőségét nagy részben a földrajzi adottságok befolyásolják. A terület vulkanikus talaja, a kiváló napfény és a specifikus mikroklíma mind hozzájárulnak a karakteres tokaji borok ízéhez. A Tokaji Aszú mellett a borvidéken más típusú borok is készülnek, például Szamorodni (száraz és édes), Furmint (száraz), Hárslevelű és más helyi szőlőfajtákból készült változatok. 

Legismertebb helyi borászatok:

Árvay Családi Pincészet, Szepsy Pince, Demeter Zoltán Pincészet, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj Hétszőlő, Patricius Borház, Royal Tokaji, Grand Tokaj

2. Egri borvidék

Eger környéke Magyarország egyik történelmi borvidéke, amely Északkelet-Magyarországon, az Egri-Bükkalja déli lankáin helyezkedik el. Az ország egyik legrégebbi és legelismertebb ilyen jellegű területe. Az Egri borok kiváló minőségükről és változatosságukról híresek. A borvidék legismertebb és talán legikonikusabb borának tekinthető az Egri Bikavér. Ez egy védett eredetű klasszikus vörösbor, amely alkoholtartalma minimálisan 10,6%. Változatai a classicus és a superior bikavér. Az előírások szerint a Bikavérben legalább négy szőlőfajtából készült bornak kell meghaladnia külön-külön minimális az 5%-os arányt, amelyeket a régió saját, egyedi szőlőfajtáiból készítenek. Ezen belül a Kékfrankos fajta arányának 30-65% között kell lennie és a Turán nem haladhatja meg a 10%-ot. 

A bikavér nevet a történelmi borászati hagyományok és legendák ihlették. Az Egri borvidék területén található hegyek, például a Nagy-Eged és a Kis-Eged, kiváló minőségű, szőlőtermesztésre alkalmas terroirt biztosítanak. A magasabban fekvő szőlőültetvények a hűvösebb éjszakáknak köszönhetően hozzájárulnak a borok egyensúlyához és komplexitásához. Eger város és környéke számos hagyományos pince és borospince látogatást kínál a turistáknak. A pincebejárások során lehetőség nyílik a borvidék különféle borainak kóstolására, miközben betekintést nyerhetünk a borkészítés összetett folyamatába.

Legismertebb helyi borászatok:

Böjt Borászat, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Daróczi Vinotéka, Egri Korona Borház, Gál Tibor Pincészet, Hárs Pince Debrő, Juhász Pince, Rege Birtok, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet, Varsányi Pincészet

  1. Badacsonyi borvidék

A Badacsonyi borvidék a Balaton északi partján található, amely a Balaton-felvidék tájegység legnagyobb bazaltsapkás deflációs tanúhegye. A Badacsony vidéke híres a karakteres borairól és festői tájairól. A területen főként a Badacsonyi Olaszrizling és a Kéknyelű szőlőfajták teremnek. Ezek a fajták alkotják a vidék borainak alapját, és járulnak hozzá az egyedi ízvilág kialakításához. A Badacsonyi-hegység vulkanikus eredetű és a talaj adottságai kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre. A meredek dombokról lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra. A Badacsonyi borvidék különlegessége az a túraútvonal, amelyen számos borászat és pince található. A pincejáratok során lehetőség nyílik a borok megízlelésére, miközben a helyi borászok bemutatják a terület sajátosságait és borászati hagyományaikat. 

Legismertebb helyi borászatok:

Bacchus Borbarlang Vinotéka, Dobosi-Stier Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Csanádi Pincészet, Folly Arborétum & Borászat, Sipos Borház, Varga Pincészet, Fata Pince, Nagy & Nagy Borászat, Wellner Borház, Hoffmann Pincészet, A’Capella Szőlőbirtok, Büttner Borbirtok, Gilvesy Pincészet, Hóbor Pincészet, Szent György Pince.

  1. Etyek-Budai borvidék

Az Etyek-Budai borvidék Magyarország középső részén, Budapesttől nyugatra található. A vidék híres a minőségi fehér borairól, különösen az olaszrizlingről és a chardonnay-ról. Ezek a szőlőfajták itt ideális körülmények között növekednek, ami kivételes ízvilágot eredményez. A borvidék terroir-je különleges, az egyedi mikroklíma, a laza üledékes talaj és a mérsékelt domborzat kiváló feltételeket teremtenek a szőlőtermesztéshez. Az ültetvények fekvése lehetővé teszi a napfény optimális kihasználását és a gyümölcsök lassú érését. Az Etyek-Budai borvidék számos borászatot és pincét foglal magába. A borvidék jól ismert a kiváló minőségű pezsgőjéről is. Az Etyeki Kúria Pezsgőpince például a régi hagyományokat és a modern technológiát ötvözi a kivételes minőségű pezsgők megalkotása érdekében. 

Legismertebb helyi borászatok:

Mérei Pince, Rókusfalvy Birtok, Tátrai Pincészet, Hernyák Birtok, Etyeki Kúria, György-Villa Pincészet, Kovács Pince, Vabrik Pincészet

  1. Mátrai borvidék

A Mátra-hegység lábánál elterülő borvidék kivételes klimatikus és talaj adottságokkal rendelkezik, ami ideális a borászathoz. A területen különféle szőlőfajtákat termesztenek, beleértve az Olaszrizlinget, a Chardonnay-t, a Sauvignon Blanc-t, a Pinot Noir-t és a Kékfrankost. Ezek a fajták kiváló minőségű fehér- és vörösborokat adnak. A vidéken számos borászat tevékenykedik, és több területén érvényesítették az eredetvédelmi rendszert is. A Mátrai borvidék része a Mátraalja Borút. Itt a látogatók számára lehetőség nyílik, hogy felfedezzék a vidék borászati kincseit és gyönyörködjenek a hegyek lankáinak káprázatos látványában.

Legismertebb helyi borászatok:

Hoop Wines, René’s Wine Heaven, H-Négyzet Pince, Losonci Pince, Laczkó Borház, Maróti Pince, Nagygombos Borászat

  1. Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék Dél-Magyarországon terül el. A borászat és Szekszárd városának kialakulása szorosan összefonódik. Híres kiváló minőségű vörösborairól, különösen a bikavérről. A terület talajának vulkanikus eredete a szőlő számára kedvező feltételeket teremt, ahol a pincék lenyűgöző kilátást nyújtanak a környező dombokra és a Szekszárdi síkságra. A hegyek, a napfényes időjárás, valamint a meleg mind hozzájárulnak a szőlő éréséhez és a bor minőségéhez. A szekszárdi bikavér közepes-mély rubin színű, jellemzően nagy testtel, közepes-magas csersavtartalommal, közepes savtartalommal és magas alkoholtartalommal rendelkezik. Az idők során sok változáson ment keresztül és ma a borvidéken két típusban találkozni a vörösbor házasítással; Bikavérként és Prémium Bikavérként. Mindkét bor esetében kötelező az egy év fahordós érlelés, a kékfrankos fajtának kell dominálnia, illetve kötelező a kadarka használata. A Szekszárdi Bikavér Ünnep a borvidék egyik legfontosabb eseménye, amelyen a helyi borászok bemutatják a bikavér különféle változatait. Az ünnepre érkezők részt vehetnek pincelátogatásokon, kóstolásokon és más borászati rendezvényeken. 

Legismertebb helyi borászatok:

Attila Birtok, Bodri Pincészet, Dániel Pince, Dúzsi Tamás Pincészet, Eszterbauer Borászat, Fritz Birtok, Garai Pince, Hetényi Pincészet, Illyés Kúria, Lajver Borbirtok, Németh János Pincészet, Schieber Pincészet, Sebestény Pince, Szeleshát Birtok, Szent Gaál Kastély és Borház, Takler Borbirtok és Kúria, Twickel Szőlőbirtok, Vida Borbirtok

  1. Villányi borvidék

A Villányi borvidék a dél-dunántúli régióban, a Villányi-hegység területén található és az egyik leghíresebb és legkiemelkedőbb vörösbor termelő terület az országban. Különböző szőlőfajták jellemzik, amelyek között szerepel a Kékfrankos, a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Syrah. A terület klimatikus viszonyai és a vulkanikus talaj kedvezőek a szőlőtermesztéshez. Az összetett domborzati viszonyok és a napfényben bővelkedő táj lehetővé teszik a szőlők optimális érését és a borok egyedi karakterének kialakulását. A borvidéken rendszeresen megrendezik a Villányi Borok Napjait és a Bor Maratont, amelyek során a látogatók megismerhetik a helyi borászok munkáját és megkóstolhatják a legjobb boraikat. 

Legismertebb helyi borászatok:

Bock Pince, Mokos Pincészet, Sauska Borászat, Gere Attila Pincészete, Jammertal Borbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Csányi Pincészet, Gere & Schubert - Csillagvölgy Pincészet, Malatinszky Kúria Organikus Borbirtok, Polgár Pincészet, Günzer Tamás Pinceborozó

  1. Neszmélyi borvidék

A Neszmélyi borvidék Észak-Nyugat Magyarországon található a Neszmélyi-hegység mentén. Mivel a borvidék a Dunakanyar része, a folyó hűsítő hatása, valamint a környező dombok adta mikroklíma együtt járulnak hozzá a szőlő optimális éréséhez és a borok egyediségéhez. Ezen a területen a domborzat, a klíma és a talajadottságok leginkább a fehérborok készítésének kedveznek. A helyi szőlőfajták között megtalálható az Ezerjó, a Királyleányka, a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling és Tramini. A Neszmélyi borok eredetvédelmi oltalom alatt állnak. A Neszmélyi Borút egy olyan borászati útvonal, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy felfedezzék a vidék legjobb borászatait, megkóstolják a borokat, és élvezzék a lenyűgöző tájat.

Legismertebb helyi borászatok:

Hilltop Borászat, Kősziklás Borászat, Szivek Pince

  1. Balatonfüred-Csopaki borvidék

A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balaton északi partján, a Tihanyi-félsziget és a Káli-medence területén található. A helyi Bencés Apátság területén is szőlőültetvények találhatók, így a borvidék környékén a borászat és a kolostor hagyományai együttesen évszázadokra nyúlnak vissza. A hely különleges klímája és a Balatonról visszaverődő napfény hatása együttesen határozza meg az itteni borok jellegét. A borvidék híres minőségi fehér borairól, amelyek karakterességük mellett frissek és intenzív ásványi jegyekkel rendelkeznek. A főbb szőlőfajták az Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kéknyelű és a Furmint. Az itt készült borok között egyaránt megtalálhatók száraz és édes változatok. A borvidéken szervezett borút és pincelátogatások során a vendégek megismerhetik a helyi borászok munkáját.

Legismertebb helyi borászatok:

Petrányi Pince és Borterasz, Gyukli Pince, Koczor Pincészet, Dörgicsélő, Strommer Pincészet, Feind Pincészet, Söptei Zsolt Pincészete

  1. Soproni borvidék

A Soproni borvidék egy kivételes terület az ország nyugati részén, amely különösen kiváló minőségű vörösborairól híres. A terület specialitása a Kékfrankos szőlőfajta, amely itt különleges karaktert kap és döntően ezt termesztik.  Sopron maga is a "Borváros" címet viseli. Az azt körülvevő dombok közül kiemelkedik a "Kékfrankos Hegy", amely a szőlőültetvények egyik legfőbb területe és kiváló feltételeket biztosít a termesztéshez. A Soproni borvidék egy olyan terület, ahol a történelem, a kultúra és a kiváló minőségű borok együttesen teremtik meg a borászat iránt érdeklődők és a turisták számára vonzó környezetet.

Legismertebb helyi borászatok:

Bacskay Pince, Bónis-Reitter Borászat, Dulicz Borászat, Fényes Pince, Hermann Pince, Jandl Pince, Kohlenberg Borászat, Lővér Pince, Ottó Pince, Steigler Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Tóth Pincészet, Vincellér Borbirtok, Weninger Pincészet, Zachár Borászat



Wine tasting is more of an art, a ritual, than just a simple beverage consumption pastime. It is a complex experience that indulges several senses at once, and also conveys cultural and social values. Wine is not just a spirit, but a culinary bridge between the vineyard, the winemaker, the cellar and the taster.

It is the different grape varieties and the unique characteristics of the region that make the wine what it is. Each bottle reflects a piece of the history and character of the region. Wine tasting is a real journey into the world of the senses. The sight, the smell, the taste and even the touch of the bottle and glass are all part of the experience. Selecting and drinking a good wine is a ritual that brings people together, allowing them to share the moment. The unique character and style of each wine is determined by the creativity of the winemaker, and this contributes to the diversity of the wines. Enjoy every moment of wine tasting, let yourself be enchanted by the mix of stories and emotions in the glass.

  1. Tokaj Wine Region

King Louis XV of France remarked to his mistress, Madame de Pompadour, when he offered her a glass of Tokaji aszú: "This is the wine of kings and the king of wines".

Tokaj is historically Hungary's best-known wine region. Grown on the dunes at the foot of the Zemplén Mountains and in the Bodrog River valley, the grapes that produce Tokaj wines are famous worldwide for the exceptional quality and unique sweetness of Tokaji Aszú. Tokaj-Hegyalja produces the highest alcohol, sugar and acidity wines in the country. In the production of these wines, grapes are picked from the grapevines and the 'aszú' is made from the selected grapes, which have lost most of their moisture content. This process gives this wine a unique character and an incomparable sweetness. The Tokaj wine region was listed as a UNESCO World Heritage Site in 2002. The tradition of winegrowing and winemaking in this area dates back hundreds of years and is an integral part of the cultural and historical richness of the region. In 1737, the Tokaj-Hegyalja area introduced a system of grape cultivation in which the vines were planted in such a way that the plants were spaced almost evenly apart. The excellent quality of Tokaj wines is largely determined by the geographical conditions. The area's volcanic soils, excellent sunshine and specific microclimate all contribute to the distinctive flavour of Tokaj wines. In addition to Tokaji Aszú, other types of wine are produced in the wine region, such as Szamorodni (dry and sweet), Furmint (dry), Hárslevelű and other local grape varieties.

Best known local wineries:

Árvay Családi Pincészet, Szepsy Pince, Demeter Zoltán Pincészet, Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj Hétszőlő, Patricius Borház, Royal Tokaji, Grand Tokaj

  1. Eger Wine Region

The area around Eger is one of Hungary's historic wine regions, located in northeastern Hungary, on the southern slopes of the Egri-Bükkalja. It is one of the oldest and best known wine regions in the country. The wines of Eger are renowned for their excellent quality and variety. The best known and perhaps most iconic wine of the region is the Egri Bikavér. It is a classic red wine of protected origin with a minimum alcohol content of 10.6%. Its variants are classicus and superior bikavér. According to the regulations, the Bikavér must contain at least four wines made from at least four grape varieties, each of which must exceed a minimum of 5%, and which are made from the region's own unique grape varieties. Within this limit, the proportion of the Kékfrankos variety must be between 30 and 65% and the Turán must not exceed 10%.

The name bikavér is inspired by historical wine traditions and legends. The vineyards of the Egri wine region, such as the Nagy-Eged and the Kis-Eged, provide excellent terroir for growing grapes. The higher altitude vineyards contribute to the balance and complexity of the wines thanks to cooler nights. The city of Eger and its surroundings offer tourists a number of traditional cellars and wine cellar visits. The cellar tours offer the opportunity to taste different wines of the wine region, while gaining an insight into the complex process of wine making.

Best known local wineries:

Böjt Borászat, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Daróczi Vinotéka, Egri Korona Borház, Gál Tibor Pincészet, Hárs Pince Debrő, Juhász Pince, Rege Birtok, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet, Varsányi Pincészet

  1. Badacsony Wine Region

The Badacsony wine region is located on the northern shore of Lake Balaton, which is the largest deflationary mountain with basaltic slopes in the Balaton Highlands region. The Badacsony region is famous for its character wines and picturesque landscapes. The area is mainly home to the Badacsony Olaszrizling and Kéknyelű grape varieties. These varieties form the basis of the wines of the area and contribute to the unique flavours of the area. The Badacsony hills are of volcanic origin and the soil conditions are ideal for growing grapes. The steep hills offer stunning views of Lake Balaton. A special feature of the Badacsony wine region is the hiking trail with its numerous wineries and cellars. The cellar tours offer the opportunity to taste the wines, while local winemakers explain the characteristics of the area and their winemaking traditions.

Best known local wineries:

Bacchus Borbarlang Vinotéka, Dobosi-Stier Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Csanádi Pincészet, Folly Arborétum & Borászat, Sipos Borház, Varga Pincészet, Fata Pince, Nagy & Nagy Borászat, Wellner Borház, Hoffmann Pincészet, A’Capella Szőlőbirtok, Büttner Borbirtok, Gilvesy Pincészet, Hóbor Pincészet, Szent György Pince.

  1. Etyek-Buda Wine Region

The Etyek-Buda wine region is located in the central part of Hungary, to the west of Budapest. The region is famous for its quality white wines, especially Olaszrizling and chardonnay. These grape varieties grow here in ideal conditions, resulting in exceptional flavours. The terroir of the wine-growing region is unique, with a unique microclimate, loose sedimentary soils and moderate topography, which create excellent conditions for growing grapes. The position of the vineyards allows optimal use of sunlight and slow ripening of the fruit. The Etyek-Buda wine-growing region has a large number of wineries and cellars. The wine region is also well known for its high quality sparkling wine. The Etyek Mansion Champagne Cellar, for example, combines old traditions and modern technology to create sparkling wines of exceptional quality.

Best known local wineries:

Mérei Pince, Rókusfalvy Birtok, Tátrai Pincészet, Hernyák Birtok, Etyeki Kúria, György-Villa Pincészet, Kovács Pince, Vabrik Pincészet

  1. Mátra Wine Region

The wine-growing region at the foot of the Mátra Mountains has exceptional climatic and soil conditions, which are ideal for winemaking. A variety of grape varieties are grown in the area, including Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir and Kékfrankos. These varieties produce high quality white and red wines. There are numerous wineries in the area and the system of protection of origin has been implemented in several areas. The Mátraalja Wine Route is part of the Mátra wine region. Here visitors have the opportunity to discover the wine treasures of the region and enjoy the stunning views of the mountain slopes.

Best known local wineries:

Hoop Wines, René’s Wine Heaven, H-Négyzet Pince, Losonci Pince, Laczkó Borház, Maróti Pince, Nagygombos Borászat

  1. Szekszárd Wine Region

The Szekszárd wine region is located in Southern Hungary. The wine industry and the history of the town of Szekszárd are closely connected. It is famous for its high quality red wines, especially bikavér. The volcanic origin of the soil in the area creates favourable conditions for the grapes, with cellars offering stunning views of the surrounding hills and the Szekszárd plain. The hills, the sunny weather and the warmth all contribute to the ripening of the grapes and the quality of the wine. Szekszárd bikavér has a medium to deep ruby colour, typically large body, medium to high tannins, medium acidity and high alcohol content. It has undergone many changes over time and today you will find two types of red wine blends in the wine region; Bikavér and Premium Bikavér. For both wines, one year of ageing in oak barrels is mandatory, the bluewine variety must predominate and the use of cadarka is obligatory. The Szekszárd Bikavér Celebration is one of the most important events in the wine region, where local winemakers present the different varieties of bikavér. Visitors can take part in cellar visits, tastings and other wine events.

Best known local wineries:

Attila Birtok, Bodri Pincészet, Dániel Pince, Dúzsi Tamás Pincészet, Eszterbauer Borászat, Fritz Birtok, Garai Pince, Hetényi Pincészet, Illyés Kúria, Lajver Borbirtok, Németh János Pincészet, Schieber Pincészet, Sebestény Pince, Szeleshát Birtok, Szent Gaál Kastély és Borház, Takler Borbirtok és Kúria, Twickel Szőlőbirtok, Vida Borbirtok

  1. Villány Wine Region

The Villány wine region is located in the Villányi Hills in the South Transdanubian region and is one of the most famous and prominent red wine producing areas in the country. It is characterised by a variety of grape types, including Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc and Syrah. The area's climate and volcanic soils are favourable for growing grapes. The complex topography and the sunny landscape allow the vines to ripen optimally and the wines to develop their unique character. The Villány Wine Days and the Wine Marathon are regular events in the wine region, during which visitors can learn about the work of local winemakers and taste their best wines.

Best known local wineries:

Bock Pince, Mokos Pincészet, Sauska Borászat, Gere Attila Pincészete, Jammertal Borbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Csányi Pincészet, Gere & Schubert - Csillagvölgy Pincészet, Malatinszky Kúria Organikus Borbirtok, Polgár Pincészet, Günzer Tamás Pinceborozó

  1. Neszmély Wine Region

The Neszmély wine region is located in north-western Hungary, along the Neszmély Hills. As the wine region is part of the Danube Bend, the cooling effect of the river and the microclimate of the surrounding hills contribute to the optimal ripening of the grapes and the uniqueness of the wines. In this area, the topography, climate and soil conditions are most favourable for the production of white wines. The local grape varieties include Ezerjó, Királyleányka, Sauvignon Blanc, Rhineland Riesling and Tramini. The wines of Neszmély are protected by the protection of origin. The Neszmély Wine Trail is a wine route that allows visitors to discover the best wineries in the area, taste the wines and enjoy the stunning scenery.

Best known local wineries:

Hilltop Borászat, Kősziklás Borászat, Szivek Pince

  1. Balatonfüred-Csopak Wine Region

The Balatonfüred-Csopak wine region is located on the northern shore of Lake Balaton, in the Tihany peninsula and the Káli basin. The local Benedictine Abbey has vineyards, so the wine-growing and monastic traditions of the area go back centuries. The special climate of the area and the influence of the sunlight reflecting off Lake Balaton combine to give the wines here their character. The wine region is famous for its quality white wines, which are fresh and intensely mineral in character. The main grape varieties are Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kéknyelű and Furmint. The wines produced here include both dry and sweet varieties. Wine tours and visits to the cellars in the wine-growing region give guests the opportunity to learn about the work of local winemakers.

Best known local wineries:

Petrányi Pince és Borterasz, Gyukli Pince, Koczor Pincészet, Dörgicsélő, Strommer Pincészet, Feind Pincészet, Söptei Zsolt Pincészete

  1. Sopron Wine Region

The Sopron wine region is an exceptional area in the west of the country, renowned for its particularly high quality red wines. The speciality of the area is the Kékfrankos grape variety, which is given a special character and is predominantly grown here.  Sopron itself bears the title of "Wine Town". Among the surrounding hills, the 'Kékfrankos Hegy' (Blue Franc Hill) stands out as one of the main areas of vineyards and provides excellent conditions for cultivation. The Sopron wine region is an area where history, culture and high quality wines combine to create an attractive environment for wine lovers and tourists.

Best known local wineries:

Bacskay Pince, Bónis-Reitter Borászat, Dulicz Borászat, Fényes Pince, Hermann Pince, Jandl Pince, Kohlenberg Borászat, Lővér Pince, Ottó Pince, Steigler Pince, Taschner Bor- és Pezsgőház, Tóth Pincészet, Vincellér Borbirtok, Weninger Pincészet, Zachár Borászat



Comments

Popular Posts